Upute o održavanju srebrenog nakita

Srebro je prirodni materijal te reagira na svoje okruženje, kožu, posebno na kemikalije , uključujući i kozmetiku koju upotrebljavate. Vremenom gubi sjaj i postaje sivo ili žuto. Iako se ne čini tako, oksidacija je u stvari pokazatelj čistoće srebra!

Srebrni nakit nije teško održavati i zadržati njegov sjaj, ali ako dozvolite da pocrni pomoći će mu samo profesionalno čišćenje.
Nakit koji je izgubio sjaj možete očistiti sami otopinom za čišćenje srebra. U tom slučaju morate biti pažljivi, jer nakit ne smije dugo stajati u otopini i ne smije se ispirati hladnom vodom, da bi se spriječilo stvaranje bijelih mrlja koje je teško ukloniti. Da bi srebrni nakit uvijek bio u savršenom stanju, trebate slijediti upute proizvođača za održavanje nakita.

Za održavanje čistoće srebrnog nakita i sprečavanje oksidacije upotrijebite deterdžent bez fosfata ili nježnu krpicu za čišćenje. Ili ocistite sa aluminijskom folijom, toplom vodom i sodom bikarbonom. Pri pranju pobrinite se da srebro dodiruje foliju.

  • Najbolje su, naravno, preventivne mjere:
    Stavljanje nakita neka bude zadnja stvar ujutro, a skidanje nakita prva navečer
  • Skinite nakit kada čistite, bojite kosu, kupate se ili tuširate – kemijska sredstva mogu uzrokovati tamnjenje srebra
  • Ne nanosite parfem ili dezodorans direktno na nakit
  • Poželjno je skidanje nakita dok spavate
  • Spremite ga na suho mjesto zaštićeno od sunca, u plastične vrećice bez zraka
  • Prije spremanja obrišite nakit mekom krpom da bi odstranili znoj i nečistoće
  • Ne ostavljajte nakit na gumenim ili podlogama od lateksa

Amas nakit izrađen je od najčišćeg 925 srebra, najčešće presvučenog slojem rodija ili 24 karatnog zlata. Pozlata se sastoji od sva sloja: osnovni i konačni. Zahvaljujući ovoj metodi, platina je mnogo izdržljivija.Ti materijali bitno smanjuju proces oksidacije srebra, ali isto tako mogu biti oštećeni dugotrajnim izlaganjem kloriranoj vodi ili kemijskim sredstvima.
Unatoč sloju rodija ili zlata, nakit nije potpuno zaštićen od negativnih utjecaja vode ili kemikalija.